vijf tips wat wel te doen in Azure

5 tips wat WEL te doen in Azure

Van een administrator die actief is in een IaaS omgeving wordt vaak verwacht dat alle kennis in huis is. Je moet niet alleen in grote lijnen weten hoe je om moet gaan Microsoft Azure, maar er wordt eigenlijk ook verwacht dat je alle details kent. Zelfs als je alle certificaten voor Azure op zak hebt is het in de praktijk nog niet eenvoudig om écht bekend te zijn met alle kleine 'kneepjes' van Azure.

Wij delen 5 van deze kleine kunstjes met je, zodat je op een makkelijke manier veel informatie kunt opvissen én jij je beter thuis gaat voelen in de Azure portal.

1. Resource templates gebruiken

Toepassingen die worden uitgevoerd in Microsoft Azure zijn in veel gevallen afhankelijk van een combinatie van bronnen. Denk aan onder meer servers, databases en webapps. Je kunt gebruik maken van de resource templates, of de Azure Resource Manager-sjablonen, om de betreffende bronnen te implementeren en te beheren als groep. In Resources kies je voor Template Deployment. Je krijgt dan een complete lijst te zien van standaard resource templates. Indien gewenst kun je deze templates ook in Github vinden om naar je eigen account te 'forken' en ze vervolgens aan te passen.

2. Microsoft volgen

Als er een partij is die optimaal op de hoogte is van alle informatie van – en nieuwtjes over – Azure, dan is het natuurlijk wel Microsoft. Het is daarom een goed idee om met regelmaat een kijkje te nemen tussen de nieuwe blogs van Microsoft. Hier vind je waardevolle informatie die je vaak goed kunt gebruiken. Ontdek bijvoorbeeld wat er nieuw is in de winkel van Microsoft.

3. In de Azure portal werken

Het is mogelijk om een Powershell script in de Azure shell te droppen. Vervolgens wordt deze eenvoudig naar je storage account geüpload, waarna je het direct in je cloud drive terug kunt vinden.

4. Gebruik 'pwsh'

Wellicht ben je bekent met het commando 'pwsh', dat vanzelfsprekend duidt op Powershell. Het is heel eenvoudig om vanuit je Azure cloud shell over te stappen naar Powershell Core. Hiervoor hoef je enkel het commando 'pwsh' te gebruiken. De PSCore version zal verder worden uitgebreid, waardoor er meer mogelijkheden ontstaan. Daarnaast zal PSCore op ieder platform gaan draaien (Windows, Linux, and MacOS).

5. De TCO-calculator gebruiken

Microsoft heeft een speciale TCO-calculator online staan die je eenvoudig kunt gebruiken. Met deze online calculator kun je de TCO (Total Costs of Ownership) berekenen van een bepaalde omgeving. Vervolgens kun je zien wat je volgens Microsoft kunt besparen wanneer je het geheel in Azure plaatst.

Meer journaal berichten

‘IT-Value? Die zijn zeer ervaren in de zorgbranche’, Chris Kunkeler, informatiemanager stichting Laurens

Wij gebruikten HelloID voor de autorisatie en authenticatie van user accounts. Door gebrek aan onze eigen beheercapaciteit werkte het eigenlijk niet goed genoeg.  En dat was het moment dat ik naar IT-Value werd verwezen.’ Dat zegt Chris Kunkeler, informatiemanager bij stichting Laurens.

Ga naar de bovenkant