Applicatie testen,gebruik Azure!

Applicatie testen? Gebruik Azure!

Je hebt een nieuwe applicatie of product gevonden dat je graag wilt gaan gebruiken in je organisatie, maar je wilt het natuurlijk wel even testen. Uiteindelijk weet je nooit zeker of het echt is wat je ervan verwacht. Je downloadt even een demo en het ziet er allemaal heel aardig uit. Helaas is de demo voor Utopia gebouwd en niet specifiek voor jouw omgeving, waardoor je niet zeker bent of het technisch allemaal wel klopt. Wat doe je dan?

De meeste applicaties bestaan uit minimaal twee lagen. Zij hebben een front- en een back-end, data die in een database wordt gemanipuleerd en een user interface die op een cliëntomgeving draait, zoals een programma of een website. Je hebt dus een database én een website nodig om de software te testen.

In het verleden kon je zelf even kijken of je nog hardware in de kast had liggen, of je bestelde hardware wanneer het ging om een proof of concept (POC). Na het aansluiten, soms pas weken later, kon je gaan installeren als je de software had gevonden. Dan kon het circus beginnen: Windows erop zetten, updates uitvoeren, rollen installeren, instance aanmaken, software uitpakken, alles testen... en als het tegenzat – en alles was fout – dan kon je alles weer helemaal opnieuw doen. Tegenwoordig gaat dat gelukkig een stuk makkelijker en sneller!

Azure IaaS – Infrastructure as a Service

Het kost je slechts 4 stappen om binnen Azure IaaS de nieuwste Windows versie te draaien op een server. In de meeste gevallen neemt dit slechts 5 minuten in beslag. Het is niet nodig om naar hardware of de juiste software te zoeken. Je hoeft alleen maar aan te klikken wat je wilt om te zien hoe het wordt opgebouwd. Je kunt het wat constanter maken door een PowerShell-script te maken.

Je hebt dan altijd de machine die aan al je wensen en eisen voldoet, met de juiste instellingen en met de geïnstalleerde rollen van jouw voorkeur. Dit alles in minder dan 10 minuten van je tijd. Je kunt een IIS of een databaseserver installeren op een Virtual Machine (VM), maar het is ook mogelijk om nog iets verder te gaan.

Azure PaaS – Platform as a Service

Je kunt diensten afnemen binnen Azure PaaS zonder dat je hoeft te checken of de Windows versie wel up to date is. Microsoft regelt dit namelijk allemaal voor je. Wanneer je op de two tier demo verder wilt gaan, dan zou je een App Service plan met een web-app en een Azure SQL Managed Instance kunnen afnemen. Een instance met database is dan de vervanging voor de server met SQL installatie met een instance en een database. Het is niet nodig om de Windows SQL-server en de Windows 2016 server uit te rollen.

Een App Service plan

De resources, die normaal gesproken voor de website beschreven worden als een server met veel snelheid, geheugen en eventueel de redundante uitvoering, wordt nu een App Service plan. Hierin kunnen we bepalen welke resources er nodig zijn en hoe de hardware-omgeving eruitziet. Dit is de omgeving waarin de web-app, of de website die nodig is in de demo, wordt opgezet.

Wanneer de demo gedraaid moet worden als een POC, dan kan er een standaard omgeving worden gebouwd met een PowerShell. Deze is op vrijdagen gewoon uit te schakelen en kost niets. Is er toch een foutje ontstaan? Dan kun je alles weggooien, het PowerShell script aanpassen en alles binnen de tijd van een minuut weer opnieuw bouwen.

Aan de slag met Azure

Azure heeft een schat aan mogelijkheden te bieden om goedkoop en snel een demo of een gestructureerde applicatietest te draaien. Je kunt het zelf eens uitproberen door in te loggen op het Azure portal en een eerste VM aan te maken. Kom je er niet helemaal uit, heb je vragen of behoefte aan advies? Dan staan de ervaren medewerkers van IT-Value voor je klaar. Neem gerust contact met ons op.

Meer journaal berichten

Ga naar de bovenkant