Teun Schoemaker

Teun Schoemaker, consultant en medior beheerder bij IT-Value, vertelt over het belang van Liquit voor bedrijven, organisaties en gemeentes: ‘Liquit is een softwareoplossing die ontworpen is om bedrijven te helpen bij het beheren van hun applicaties en werkplekken. Het biedt verschillende functionaliteiten die de IT-afdeling in staat stellen om efficiënter te werken en de gebruikerservaring te verbeteren. Bovendien ontwikkelt het pakket continu waardoor er steeds weer nieuwe functionaliteiten bijkomen en het nut voor bedrijven nóg verder toeneemt.’ 

Inspiratiesessie IT-Value was een succes

‘Tijdens onze inspiratiesessie die in oktober gehouden werd, stonden we stil bij de belangrijkste mogelijkheden van Liquit. Ook vertelde één van onze specialisten over hoe de ultieme moderne werkplek eruit kan zien, aldus Teun. ‘Daarbij is het belangrijk om onderscheid te maken tussen tools voor het toepassen van beleid op werkplekken en tools voor volledig applicatiebeheer (Liquit).’ 

Applicatiebeheer: Liquit biedt tools om applicaties te beheren, te distribueren en te updaten. Dit kan de last voor IT-afdelingen enorm verminderen en zorgt bovendien voor een gestroomlijnd proces. 

Teun: ‘We zien in de praktijk vaak dat ná het afronden van een project, de focus op Liquit wegzakt, terwijl het onverminderd nodig blijft om de applicaties up to date te houden. Dat je dit kunt automatiseren is op alle fronten een enorme winst. Als je immers niet update, dan veroudert de status van de applicatie en ontstaan er veiligheidsrisico’s. Ook kan de performance achteruitgaan.  

Werkplekbeheer: Liquit helpt IT-teams met het implementeren en configureren van besturingssystemen, applicaties en instellingen. 

Flexibiliteit en schaalbaarheid: Liquit kan in een mum van tijd worden aangepast aan de specifieke behoeften van een bedrijf. Hierdoor kunnen bedrijven, organisaties, zorginstellingen en gemeentes flexibel inspelen op veranderende eisen én tegelijkertijd hun schaalbaarheid behouden. 

Centraal beheer: Met Liquit kunnen bedrijven een centrale hub creëren voor het beheer van applicaties. Dit verbetert de efficiëntie en zorgt voor een geconsolideerde weergave van de IT-infrastructuur. 

Teun: ‘Liquit ontzorgt het beheerteam van onze klanten, zodat de leden van het team tijd en energie over houden voor andere zaken.’ 

Gebruikerservaring: Door middel van Liquit kunnen gebruikers gemakkelijk toegang krijgen tot de benodigde applicaties en werkplekken. Dit verhoogt de productiviteit verhogen en vermindert frustratie. 

Tijds- en kostenbesparing: Liquit automatiseert alleen applicatie update-processen. Dat kan helpen bij het DTAP-onderdeel van application lifecycle management.  Applicaties kunnen verschillende configuraties hebben voor de fasen development, test, acceptatie, productie. Ook dit is deels te automatiseren.

Teun: ‘Liquit integreert alles met elkaar. Of je nu in een applicatie vanuit de cloud werkt of als deze als applicatie op je laptop geïntegreerd is maakt niet uit. Alles is op de achtergrond, zonder dat de gebruiker daar iets van werkt, dynamisch regelbaar. Ook worden activiteiten van veel voorkomende vragen zoveel mogelijk opgelost door te automatiseren. Denk bijvoorbeeld aan zoiets simpels maar tegelijkertijd veel voorkomend verzoek als het plaatsen van veel gebruikte links voor de helpdesk 

Ondersteuning van hybride omgevingen: Liquit kan gebruikt worden in zowel on-premises als cloudomgevingen, waardoor de software geschikt is voor bedrijven die gebruik maken van hybride IT-infrastructuren. 

Teun: ‘Zo hebben we onlangs voor een klant geregeld dat, afhankelijk van de fysieke locatie waar de collega werkzaam is, de juiste Domotica-applicatie aangeboden wordt.’ 

Applicatielandschap en tooling: de tip van Teun

Teun: ‘Wanneer je dit blog als bedrijf, zorginstelling, organisatie op gemeente leest, dan wil je waarschijnlijk ook aan de slag met bovenstaand. Maak het project dan in je hoofd niet te groot, want dan is er het risico dat je het als een hoge drempel gaat ervaren. Je kunt het écht stapje voor stapje aanpakken. Zo kun je een sparringsessie inplannen om te bekijken wat Liquit binnen je organisatie kan doen. En je kunt kijken wanneer ze voor het laatste geüpdatet zijn om vervolgens alvast handmatig een update uit te voeren. En verder is het een prima plan om je te abonneren op de berichten van het Nationaal Cybersecurity Centrum (het NCSC) van de overheid. Dan ontvang je als vanzelf meldingen als er een bepaalde kwetsbaarheid in een applicatie gevonden is, zoals onlangs bijvoorbeeld in Microsoft Teams. Dat soort activiteiten zijn alvast een goed begin en in élk geval beter dan niets doen.’ 

Liquit: ook morgen aan de slag met de eerste stappen?

Kortom, Liquit kan belangrijk zijn voor bedrijven omdat het hen kan helpen om hun IT-beheer te optimaliseren, de gebruikerservaring te verbeteren en kosten te besparen. Het biedt een geïntegreerde oplossing voor het beheer van applicaties en werkplekken, waardoor bedrijven efficiënter kunnen opereren in een steeds veranderend IT-landschap. 

Niet aan de slag gaan met de opgedane kennis? Niet echt een optie toch? We staan voor je klaar. Voor grote én kleine veranderingen.

Meer berichten

Ga naar de bovenkant