Overstappen naar de moderne werkplek

Overstappen naar een moderne werkplek in de zorg: niet makkelijk, wel noodzakelijk

Binnen de zorg wordt IT steeds belangrijker. Om de enorme administratieve druk op de zorg te verminderen is het overstappen naar flexibele en gebruiksvriendelijke software en technologie onvermijdelijk. De grote vraag is natuurlijk wel hoe je dat dan doet? Bij IT-Value geloven we de oplossing in huis te hebben.

De belangrijkste reden om je werkplek te moderniseren, is om deze aan te sluiten bij de behoefte van deze tijd. Onze manier van werken is veranderd. Thuis- of op afstand werken wordt steeds belangrijker. Ambulante zorgverlening vraagt om een werkplek die daarbij past. Om systemen waarbij je gegevens maar één keer hoeft in te vullen en om software die je ter plekke vanaf een tablet of smartphone kunt benaderen. Bovendien vervagen de grenzen: tussen afdelingen, tussen organisaties, maar ook tussen de privé- en werksituatie. Ook hebben medewerkers, juist door de enorme administratieve druk, steeds meer behoefte aan meer invloed op de IT-middelen en -vragen.

Het portaal: de nieuwe, moderne werkplek

Om de werkplek aan deze nieuwe eisen te laten voldoen, wordt steeds vaker afgestapt van een centrale virtuele werkplek die voor iedereen hetzelfde is. Veel zorginstellingen maken de overstap naar een gepersonaliseerde, moderne werkplek die is gebaseerd op een portaal. Hiervoor maak je gebruik van de browser als startplek. Van daaruit kun je alle belangrijke bedrijfsapplicaties benaderen, ongeacht of deze vanuit de cloud aangeboden worden, of niet. Het grote voordeel is dat je zo met ieder apparaat vanaf iedere locatie kunt werken, wat enorm veel flexibiliteit biedt. Ook kun je op het portaal nieuws en bestanden delen, of belangrijke informatie vanuit verschillende applicaties in één oogopslag tonen.

Uitdagingen van de moderne werkplek

Veel zorginstellingen weten prima dat een dergelijke benadering wenselijk is, maar lopen vervolgens vast in de uitvoering. Vaak is de IT-infrastructuur organisch gegroeid en is er laag op laag overheen gebouwd. De moderne werkplek vraagt als basis een flexibele, cloud gebaseerde infrastructuur. Of het nu een public, private of hybride cloud is. Deze omzetting kost tijd en geld. Het voordeel van een portaal is wel dat de omzetting verandering niet in de weg hoeft te staan. Beide systemen kunnen namelijk (tijdelijk) naast elkaar functioneren. Ook kost de opzet van een portaal relatief weinig, maar levert hij wel direct voordelen voor de medewerkers op. Op deze manier creëer je de ruimte om achter de schermen de transitie naar een volledig moderne infrastructuur en werkplek in kleine, controleerbare stappen door te zetten, zonder enorme tijdsdruk.

Conclusie

Het overstappen naar de moderne werkplek is noodzakelijk, maar gaat meestal niet van de ene op de andere dag. Er komt veel denkwerk bij kijken en er is een duidelijke overlap tussen business en de IT-infrastructuur. Toch zijn wij ervan overtuigd dat je met kleine veranderingen al hele grote stappen kunt maken. Een goed begin is het halve werk! Kun je hulp gebruiken bij het overstappen naar een moderne werkplek? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Bij IT-Value hebben we ruime ervaring in digitale transformatie en zijn we in staat om het proces in de gehele breedte te begeleiden en uit te voeren. Lees meer over de moderne werkplek.

Meer journaal berichten

Ga naar de bovenkant