Datamanagement

In een eerder artikel vertelde Elza de Haan, Business Consultant bij IT-Value en verantwoordelijk voor de strategie, over de inrichting van focusteams. Deze teams werken door inzet van diepgaand gespecialiseerde collega’s aan actuele onderwerpen die nu bij onze klanten spelen.  

In dit artikel vertelt Danny Werdler, Cloud Consultant bij IT-Value en vanuit de technische kant betrokken bij het focusteam dat zich richt op datamanagement, er meer over.  

Datamanagement gaat over állerlei zaken en er zijn evenzoveel producten en diensten, waaronder die van Microsoft, die zich focussen op onder meer security, datamanagement, lifecycle management, data lifecycle management, information protection en provisioning. Het komt vooral neer op security en governance’, aldus Danny. Zo biedt Microsoft de Secure Score, welke is opgedeeld in verschillende elementen. Deze score geeft op basis van een percentage een weergave van hoe goed en veilig de tenant van een bepaalde organisatie is opgebouwd. Ook wordt bekeken hoe goed je de diensten die je binnen je licentie afneemt daadwerkelijk inzet.  

De Secure Score is slechts het begin 

In de praktijk zie ik dat er vaak gefocust wordt op deze secure score. Natuurlijk is dat goed, want je wilt deze score in beeld brengen, maar het moet dieper gaan, vinden wij vanuit ons focusteam. Want stel dat je de 100% behaald hebt, wat zegt dat dan? Het percentage is immers heel abstract: ben je bij 100% score dan 100% zeker dat je veilig bent? Of dat je 100% zeker niet meer gehackt kan worden? Of dat je nooit meer dataverlies hebt? Vanuit die visie is ons focusteam ontstaan. Juist omdat we van alle producten en de diensten in de markt op de hoogte zijn, kunnen we de klant zinvol en gedetailleerd bijstaan. We willen de klant zo compleet mogelijk bedienen en dat gaat verder dan het analyseren van een Secure Score om daar vervolgens een advies op te geven. We pakken het bewust een stuk breder aan omdat we van mening zijn dat alle voornoemde onderwerpen zoals security, datamanagement, lifecycle management, data lifecycle management, information protection en provisioning in deze complete puzzel thuishoren. En de secure score is daar slechts een stukje van. 

Datamanagement als een puzzel 

‘Dat we naar het thema datamanagement kijken als een puzzel, wil ook zeggen dat er geen goed of fout is. En dat denken bedrijven of organisaties vaak wel’, vervolgt Danny. ‘Zo was ik van de week bij een organisatie die me vroeg welk onderdeel ik vanuit mijn rol als specialist het eerste aan zou pakken als ik hun schoenen stond. Mijn antwoord is dan simpel: dat kan ik niet zeggen, want het hangt er maar nét vanaf wat je wil bereiken. Ons focusteam beschikt over alle puzzelstukken die vervolgens modulair kunnen worden ingezet. Door het samenbrengen wordt de puzzel steeds completer. Soms is het ook een kwestie van kiezen omdat niet voor alle aan te pakken kwesties direct de tijd, het budget en de energie beschikbaar is. Onze kracht zit hem vooral in het combineren en aan elkaar koppelen van de diverse producten en diensten die we uit onze spreekwoordelijke puzzeldoos kunnen halen. En dan tot in detail gericht op dát wat de klant vanuit zijn behoefte nodig heeft. Bij voorkeur omdat er een bewuste keuze is gemaakt. Doordat we merkonafhankelijk kijken zijn de producten en oplossingen die we aanbieden complementair aan elkaar waardoor deze elkaar versterken.’ 

Vragen. Héél véél vragen.  

‘Tijdens dit soort trajecten stellen we vooral heel veel vragen waarbij we luisteren, doorvragen en analyseren. Denk aan vragen als: Hoe goed is je back-up geregeld als je dit aanpakt via het Microsoft Azureplatform? Wat zijn de restore-tijden en hoever kun je terug? Dat is één kant van het verhaal. Aan de andere kant heb je te maken met Secure Score: welke licenties heb je allemaal? Hoe ver reiken die licenties? Wat kun je er allemaal mee? Wat is het laaghangende fruit waardoor we de quick wins kunnen pakken? Dat is een mooie manier van hoe je met relatief weinig kosten en impact voor de gebruikers de Secure Score kunt verhogen. Hierbij beoordeel je ook meteen wat er binnen de licentie valt, maar wat meer uitleg en begeleiding nodig heeft om te leiden tot adoptie bij de gebruikers. Maar ook welke doelstellingen er behaald worden door nieuwe licenties aan te schaffen. En wil men dat dan? Is het zinvol voor de organisatie? Dit stemmen we af door te presenteren, te visualiseren en uit te leggen zodat er bewuste keuzes worden gemaakt door de betrokken organisatie. 

Werken vanuit verschillende invalshoeken 

‘Dat is, in vogelvlucht, de manier waarop we vanuit ons focusteam te werk gaan. We werken vanuit verschillende invalshoeken, kijken naar wat er gebeurt in de markt en gaan daar actief mee aan de slag. Zo merken we bijvoorbeeld dat er niet alleen behoefte is aan back-up of aan Cloud Governance vanuit Avepoint, maar men wil ook meer inzicht en een goed beheerde datalevenscyclus zodat oude data gearchiveerd worden wanneer deze niet meer nodig zijn. Het is maar net in welke fase je je als organisatie bevindt: als je je op een bepaald moment vooral richt op back-up, dan gaan we daarmee aan de slag. Als complete puzzel óf modulair waarbij we in de loop van de tijd de stukjes leggen. Uiteindelijk draait het allemaal om het veiligstellen van bedrijfsdata. En om de continuïteit en het waarborgen daarvan. Dát is je grootste goed als organisatie.’ 

Alles start met grip 

‘Het begint allemaal met grip krijgen op je data en dat begint weer met een heldere analyse, een goede basis dus om vanuit te werken. Net als in de piramide van Maslow. We leveren een zeer complete scan, die écht van binnenuit wordt aangepakt. De aansluitende diensten die we vervolgens leveren zorgen, door alle lagen van de organisaties heen, voor een gevoel van rust en grip. En je kunt je voorstellen wat dat met het werkplezier en de productiviteit binnen het bedrijf doet’, lacht Danny. 

Verder praten met Danny? Neem contact met hem op 

Meer Datamanagement berichten

Trend: van alle IT in eigen hand naar een doordachte regie-organisatie

‘De software, servers en infrastructuur waren aan vervanging toe. Daar kwam het kortgezegd op neer’, zegt Wouter Suyderhoud, Cloud Consultant bij IT-Value. ‘Via deze samenwerking, ontstond onder meer de vraag om van on-premises naar Azure over te stappen. En gaandeweg kwam het verzoek om ook het beheer over te nemen, omdat men toe was aan een professionaliseringsslag.’

Ga naar de bovenkant