Vijf uitgangspunten voor een nieuwe manier van werken

Vijf uitgangspunten voor een nieuwe manier van werken

De komende jaren gaat de definitie van "werken" veranderen, sterker nog we zitten er al midden in. Wat heb je nodig om nieuwe vaardigheden hiervoor in te zetten en je werk gemotiveerd te kunnen blijven doen?

1. Sta open voor andere ideeën

In het dagelijks leven ben je onderdeel van verschillende groepen, bijvoorbeeld een team, zowel online als offline. Met de mensen in deze groepen heb je een gemeenschappelijk doel waar je samen aan bouwt. Dat kan een product of dienst zijn, maar het kan ook om ideeën, vaardigheden of kennis gaan. Zo kun je groeien dankzij gedeelde interesses. Probeer gelijkgestemden te vinden. Om het beste uit jezelf te kunnen halen is het belangrijk om ook begrip en respect op te brengen voor andere ideeën. Want uiteindelijk innoveren we niet alleen producten en diensten, maar ook onze houding ten opzichte van nieuwe ideeën en ontwikkelingen.

2. Koester de robot

Machines spreken hun eigen taal, als je met ze wil samenwerken is het belangrijk die taal te leren. Maar robotisering draait om meer dan alleen coderen. De werknemer van de toekomst begrijpt voor welke taken robots ingezet kunnen worden en hoe teams met mensen en machines het meest effectief samen kunnen werken. Leer dus hoe je kunstmatige intelligentie inzet om doelen te bereiken die eerder onbereikbaar leken. Robots zijn geen bedreiging, ze zijn een waardevolle aanvulling.

3. Hou het overzicht

Bij complexe en grote ontwikkelingen ligt al gauw het gevaar op de loer je te verliezen in de details. Het is een ware kunst om een stap achteruit te kunnen doen en het overzicht te bewaren. Dit is geen nieuwe vaardigheid, maar wel eentje die steeds belangrijker wordt. Om out of the box te kunnen denken en zo de toekomst vorm te geven, is verbeelding, creativiteit en geduld nodig.

4. Creëer kansen voor jezelf

Maak gebruik van het feit dat je online altijd zichtbaar bent. Het opbouwen van je eigen, persoonlijke merk kan je echt vooruit helpen. Laat bijvoorbeeld op regelmatige basis weten hoe jij je ontwikkelt en welke nieuwe vaardigheden en trainingen je hebt gevolgd.

5. Maak gebruik van A-IQ

Emotionele intelligentie en empathie blijven belangrijke competenties. Ze worden zelfs steeds belangrijker door de opkomst van technologie in ons werk. Machines zijn immers niet in staat om ethisch te denken en handelen. Technologie en AI kunnen ons veel brengen, maar menselijke vaardigheden zijn daarbij onmisbaar. Lees hier meer over A-IQ.

Meer journaal berichten

Ga naar de bovenkant