Moderne werkplek

Waarom de moderne werkplek niet makkelijk is, maar wel noodzakelijk!

De werkplek verandert. De moderne werkplek heeft andere eisen, zoals decentraal werken in plaats van centraal. De cloud is daarvoor ideaal. Ook online samenwerken en een nieuwe ICT-beheer zijn belangrijk. Wat is die moderne werkplek nou eigenlijk? Wat zijn de voordelen? En wat de uitdagingen?

De werkplek verandert de laatste jaren enorm. Vijf jaar geleden hadden zelfs de meeste ICT’ers nog maar weinig vertrouwen in de cloud als de moderne werkplek. Inmiddels is er een ware digitale revolutie aan de gang waarbij werkgevers zich regelmatig afvragen of ze hier nu wel of niet in mee moeten gaan. Bovendien is er de vraag wat die moderne werkplek nu eigenlijk is? Wat zijn de voordelen? En wat de uitdagingen?

Waarom moderniseren

De belangrijkste reden om je werkplek te moderniseren, is om deze aan te sluiten bij de behoefte van deze tijd. Onze manier van werken is veranderd. Thuis- of op afstand werken wordt steeds belangrijker. Grenzen vervagen: tussen afdelingen, tussen organisaties, maar ook tussen de privé- en werksituatie. Ook hebben medewerkers steeds meer behoefte aan meer invloed op de IT-middelen en -vragen.

Decentraal werken

De moderne werkplek moet aan deze nieuwe eisen kunnen voldoen. Daarbij wordt steeds vaker afgestapt van een centrale werkplek, naar een decentrale werkplek. Hiervoor kun je gebruik maken van de browser als startplek, van waaruit je alle belangrijke bedrijfsapplicaties in de cloud kunt benaderen. En dat vanaf ieder apparaat. Of je kiest het apparaat zelf en het lokale startmenu als startplek. Met ook hierbij cloudapplicaties als uitgangspunt. Daarmee is het beheer geminimaliseerd en het gebruik van het apparaat optimaal.

Samenwerken

Ook online samenwerken wordt steeds belangrijker. Zowel intern, als met externe relaties. Als documenten in de cloud staan opgeslagen, is het mogelijk om tegelijkertijd samen aan deze documenten te werken. Waar de werknemer of externe relatie zich ook bevindt. Communicatie wordt zo een stuk makkelijker en sneller.

Uitdagingen

Toch komen veel bedrijven de nodige uitdagingen tegen bij het inrichten van de moderne werkplek. Vaak is de lokale IT-infrastructuur organisch gegroeid en is er laag op laag overheen gebouwd. De moderne werkplek vraagt als basis een flexibele, cloud gebaseerde infrastructuur. Of het nu een public, private of hybride cloud is. Deze omzetting kost veel tijd en geld. Scherp zijn op de prioriteiten en kleine stapjes nemen zijn hierin de weg naar succes.

Nadruk op beheer

Daar komt bij dat de moderne werkplek een andere beheeraanpak vraagt. Centraal beheren is namelijk anders dan een decentrale werkplek beheren. Technisch betekent dit bijvoorbeeld meer focus op identiteitsbeveiliging, beveiligen van documenten en op afstand beheren van apparaten. Naast de techniek is het voor de IT-afdeling belangrijk om over te stappen op een hele nieuwe mindset. De eindgebruikers krijgen meer vrijheid en door zo veel mogelijk te automatiseren, moet deze vrijheid gestimuleerd worden. Op deze manier wordt de menselijke factor van fouten en vertraging verminderd en houdt de IT-afdeling tijd over om samen met de organisatie te innoveren.

Conclusie

Kortom, het overstappen naar de moderne werkplek gaat meestal niet van de ene op de andere dag. Er komt veel denkwerk bij kijken en er is een duidelijke overlap tussen business en de ICT-infrastructuur. Kun je wel wat hulp gebruiken bij het overstappen naar een moderne werkplek? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Bij IT-Value hebben we ruime ervaring in digitale transformatie en zijn we in staat om het proces in de gehele breedte te begeleiden en uit te voeren. Lees meer over de moderne werkplek.

Meer journaal berichten

‘IT-Value? Die zijn zeer ervaren in de zorgbranche’, Chris Kunkeler, informatiemanager stichting Laurens

Wij gebruikten HelloID voor de autorisatie en authenticatie van user accounts. Door gebrek aan onze eigen beheercapaciteit werkte het eigenlijk niet goed genoeg.  En dat was het moment dat ik naar IT-Value werd verwezen.’ Dat zegt Chris Kunkeler, informatiemanager bij stichting Laurens.

Ga naar de bovenkant