Citrix

Wat kan Citrix voor U betekenen?

Regelmatig krijgen wij de vraag van klanten of Citrix nog wel nodig is in de toekomst. Goede vraag, zeker omdat naar schatting 75% van de bestaande Citrix omgevingen nog on-premise staat. Tijdens gesprekken met klanten blijkt regelmatig dat de beleving is dat de weg naar de Cloud niet samen gaat met Citrix.

We nemen als voorbeeld een organisatie met een Citrix XenApp 6.5 on-premise omgeving. Op deze omgeving werken 500 gebruikers. Een diversiteit aan applicaties is beschikbaar gemaakt en varieert van webapplicaties tot client applicaties. Een aantal gebruikers heeft de mogelijkheid om remote te verbinden. Ook maakt de organisatie al gebruik van Office 365. Helaas klagen gebruikers over performance problemen, vooral tijdens gebruik met Outlook.

De organisatie is vooruitstrevend en wil graag de Cloud meer gaan omarmen. Kosten moeten worden teruggedrongen en de gebruikerservaring moet worden verbeterd. Dit is in een notendop de wens van veel klanten.

Citrix Enterprise

We willen allereerst kijken naar wat Citrix ons te bieden heeft. Dit is inmiddels een interessant en compleet portfolio. Als we uit gaan van een Citrix Enterprise licentie is er de beschikking over hypervisor, desktop virtualisatie, imaging tooling, web based werken en een workspace manager. Ook bestaat er de mogelijkheid een of meerdere Citrix onderdelen onder te brengen in de Citrix Cloud. In een Citrix XenDesktop deployment kunnen infrastructuur componenten zoals delivery controllers en storefront afgenomen worden uit de Citrix Cloud. Hiermee komen deze on-premise componenten te vervallen.

Voor de voorbeeld organisatie is nog steeds een desktop omgeving het meest passend, omdat de client applicaties het niet toelaten om volledig web-based of met published applicaties te gaan werken. Citrix producten zoals Sharefile en XenMobile bieden de mogelijkheid om de data mobiel en secure beschikbaar te maken. Hierdoor kan mobiel werken gestimuleerd worden.

Cloud adoptie

Stel dat de organisatie voor een behoudende Cloud adoptie strategie kiest en eerst een nieuwe desktop omgeving inricht op basis van Citrix XenDesktop. Dan kan het product Citrix App Layering wordt ingezet om het maken van images eenvoudiger te maken en de Outlook performance problemen op te lossen. Een bijkomend voordeel is dat het product Azure ondersteund. Het is eenvoudig om een image naar Azure te brengen en op basis van het image Citrix servers uit te rollen in Azure.

In een volgende fase wordt integratie met Citrix Cloud gerealiseerd. Eerst wordt een POC-omgeving ingericht en vervolgens worden de Citrix infrastructuur componenten ondergebracht in de Citrix Cloud. De Citrix servers (terminal servers) kunnen worden ondergebracht in Azure. Hiermee kan de Citrix on-premise omgeving worden opgeheven. De infrastructuur componenten zoals Active Directory, etc kunnen eveneens in Azure (of een ander IaaS platform) worden ondergebracht.

Samengevat

Samengevat nog enkele voordelen op een rij:

  • Citrix portfolio heeft software in huis van hypervisor tot Workspace manager
  • Doordat Citrix alles in huis heeft kan de Citrix Enterprise licentie kostenbesparend werken
  • Goede integratiemogelijkheden met andere Citrix producten, zoals NetScaler, Sharefile en XenMobile
  • Citrix biedt keuze in update cyclus met Long Term Service Release en Current Releases

 
Wilt u weten wat de Citrix producten kunnen betekenen voor uw organisatie? Laat het ons weten. Wij zetten graag onze jarenlange Citrix ervaring in om met u te kijken hoe Citrix past in de IT-toekomst van uw organisatie..

Meer journaal berichten

‘Ik vond dat het te lang duurde voordat ik facturabel was’, Peter-Jan Hekkema, Sr. Beheerder IT-Value

‘Ik kwam via een ex-collega met IT-Value in contact. En dat iemand die er niet meer werkt nog altijd zo rázend enthousiast is over zijn voormalige werkgever, vond ik niet alleen interessant maar ook positief,’ Aan het woord is Peter-Jan Hekkema, sinds 1 maart jl. als sr. beheerder aan de slag bij het bedrijf. ‘Ik werkte, via mijn vorige werkgever, met een collega samen aan een project.

Trend: van alle IT in eigen hand naar een doordachte regie-organisatie

‘De software, servers en infrastructuur waren aan vervanging toe. Daar kwam het kortgezegd op neer’, zegt Wouter Suyderhoud, Cloud Consultant bij IT-Value. ‘Via deze samenwerking, ontstond onder meer de vraag om van on-premises naar Azure over te stappen. En gaandeweg kwam het verzoek om ook het beheer over te nemen, omdat men toe was aan een professionaliseringsslag.’

Ga naar de bovenkant